נתיבי התחבורה הציבורית מהווים את אחד הכלים היותר חשובים כיום לשיפור זרימת התנועה בכבישים הפקוקים של המדינה. מדובר בנתיבים ייעודיים, המסומנים במפורש, ומיועדים בראש ובראשונה לאוטובוסים ומוניות, במטרה להבטיח תנועה יעילה של תחבורה ציבורית ולעודד את הנוסעים לוותר על רכבם הפרטי. בנושא נתיב תחבורה ציבורית חוק מגדיר בצורה ברורה את כל המקרים בהם מותר לרכיבים פרטיים לנסוע בנתיבים אלה, ובכך מבטיח איזון נכון בין צרכי התחבורה הציבורית לבין מקרים חריגים המצדיקים שימוש בנתיב. יחד עם זאת, אי ציות לחוק, לא רק מהווה עבירה עליו, אלא גם פוגע ביעילותה של מערכת התחבורה כולה.
מתי אפשר לנסוע בנתיב תחבורה ציבורית
על פי נתיב תחבורה ציבורית חוק, מותרת הנסיעה בנתיבים אלה לכלי רכב ציבוריים כמו אוטובוסים ומוניות בכל שעות היממה וכל ימות השבוע. בנוסף, רשאים לנסוע בנתיב זה גם אנשים עם מוגבלות, המחזיקים בתו נכה כחול, היושבים בכיסא גלגלים וכן מלווה או נהג הנוסע עבורם, כפי שמוגדר בסעיף 71א1 בפקודת התעבורה. גם רכבי חירום, כמו אמבולנסים, כבאיות ומשטרה, וכן רכבי תחזוקה הקשורים לתשתיות התחבורה, מורשים לנסוע בנתיבים אלה במסגרת תפקידם, כאשר בימי שבת וחג, החל מהשעה 17:00 ביום שישי ועד ליציאת השבת או החג, בטלות ההגבלות האלו והנתיב פתוח לכל סוגי הרכבים ללא יוצא מן הכלל.
מה הקנס על נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית
הפרת החוק והנסיעה בנתיב ללא היתר מהווה עבירת תנועה שהקנס עליה עומד כיום על 500 ₪, כאשר אכיפת העבירה יכולה להתבצע הן באמצעות שוטרים בשטח והן באמצעות מצלמות אכיפה אוטומטיות המותקנות לאורך הנתיבים המיועדים. הקנס ניתן על בסיס עבירה בודדת, כלומר גם אם נסעתם בנתיב למרחק קצר בלבד, אתם עדיין עשויים להיקנס במלוא הסכום. במקרים של עבירות חוזרות ונישנות, המשטרה אף עשויה להגיש כתב אישום פלילי, שעלול להביל לעונשים חמורים יותר, כולל שלילת רישיון. ולכן, חשוב מאד להישמע להוראות התמרורים ולסימונים על הכביש, שכן לעיתים יש הבדלים בין נתונים שונים בשעות האכיפה ובימים שבהם מותרת הנסיעה.
הגשת ערעור וביטול דוח נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית באמצעות עו"ד
אם קיבלתם דוח על נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית ואתם חושבים שפעלתם בהתאם לתקנות חוק נתיב תחבורה ציבורית, באפשרותכם להגיש ערעור בניסיון לבטל את הקנס. עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול לסייע לכם בניסוח הערעור ובביסוסו על נימוקים משפטיים רלוונטיים, כמו טעות בזיהוי הרכב, נסיבות חריגות שהצדיקו את הנסיעה בנתיב או סיבות אחרות. במקרים בהם ישנה הצדקה חוקית לנסיעה בנתיב, כמו מחזיקי תג נכה העומדים בקריטריונים או נסיעה בשעות המותרות, יוכל עורך הדין להציג את הראיות ולהביא לביטול הדוח. תהליך הערעור כולל הגשת בקשה בכתב לביטול הדוח ובמקרה הצורך גם הופעה בבית המשפט לתעבורה, תחת ייצוג עורך דין זה.