מכירת רכב היא אחת העסקאות היותר גדולות שלנו והיא מחייבת לא רק את מסירת המפתחות והתשלום, אלא גם הליך פורמלי של העברת בעלות במשרד הרישוי. רבים נוטים להתעלם או לדחות את תהליך העברת הבעלות מכל מיני סיבות, כמו נוחות, עצלנות, חיסכון בזמן ובכסף, וזאת, מבלי להבין את ההשלכות החמורות שעלולות להיות לכך. השארת רכב רשום על שמכם, בעודו נמצא בפועל בידי אדם אחר, מהווה סיכון משפטי משמעותי ועלולה לגרום לכם לבעיות כלכליות ומשפטיות רבות. צפויים למכור בקרוב את הרכב שלכם? חשוב מאד שתקראו את הכתבה הבאה.
מדוע חשוב לבצע העברת בעלות לרכב
העברת בעלות בעת מכירת רכב היא פעולה משפטית, שמטרתה להגן על המוכר מפני אחריות לעבירות תנועה ואירועים עתידיים שונים, הקשורים לרכב. סעיף 27ב לפקודת התעבורה קובע "חזקת בעלות", לפיה בעל הרכב הרשום ייחשב אחראי לכל עבירה שבוצע ברכב, אלא אם יוכיח למי מסר את הרכב, מה שלא פשוט כלל לאחר המכירה. רבים שואלים כמה עולה העברת בעלות רכב מבלי להבין שהעלות הכספית של ההליך זניחה לעומת הסיכונים הכרוכים באי ביצועו. ולמעשה, בעסקאות טרייד אין או מכירה לסוחרי רכב, ישנה אפילו נטייה של הקונים לדחות את העברת הבעלות עד למכירת הרכב לצד שלישי, מה שמותיר את המוכר המקורי חשוף לסכנות לתקופה ארוכת טווח. במקרים כאלה, מגיעים קנסות ודוחות תנועה שנצברו על ידי אחרים, אפילו חודשים או שנים לאחר המכירה, כאשר היכולת להוכיח מי נהג ברכב בזמן העבירה הופכת למשימה כמעט בלתי אפשרית.
מה ההשלכות והסיכונים המשפטיים
אחת ההשלכות החמורות ביותר של אי העברת בעלות היא קבלת דוחות תנועה ממצלמות אכיפה עבור עבירות שביצה הקונה, כמו נסיעה במהירות מופרזת או חציית צומת באור אדום. בנוסף, מוכרים רבים מתעניינים בסוגיה כמה עולה העברת בעלות רכב רק אחרי שקיבלו דרישת תשלום מכבישי אגרה או קנס משמעותי כשכבר מאוחר מדי. בנוסף, במקרה שהרכב מעורב בתאונה ונגרם נזק לצד שלישי, הבעלים הרשום עלול להידרש בתשלום פיצויים בתביעה, גם אם הרכב לא היה בחזקתו בעת התאונה. וגם, במקרים בהם הקונה מבצע עבירות חניה חוזרות ונישנות ואינו משלם את הקנסות, עלולות רשויות האכיפה לפעול נגד הבעלים הרשום, כולל עיקולים על חשבונות בנק או על כל רכוש אחר. ובמקרים קיצוניים, כאשר הרכב משמש לביצוע עבירות פליליות, הבעלים הרשום עלול למצוא את עצמו נחקר וצריך להוכיח את חפותו, מה שעשוי להיות תהליך מתיש מאד, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה נפשית.
תהליך העברת בעלות ועלות
תהליך העברת בעלות על רכב פרטי הוא פשוט יחסית וניתן לבצעו במשרדי הרישוי או אונליין, דרך האתר של משרד התחבורה. באשר לנקודה כמה עולה העברת בעלות רכב, התשובה לכך היא שעלות האגרה הבסיסית עומדת על מאות שקלים בודדים, סכום זניח מאד ביחס לערך הרכב ולסיכונים הכרוכים באי ביצוע ההליך. לביצוע ההעברה, יש צורך בנוכחות הן של המוכר והן של הקונה במשרד הרישוי, או לחילופין באמצעות ייפוי כוח וכן בהצגת מסמכים כמו תעודות זהות, רישיון רכב וטופס העברת בעלות חתום על ידי שני הצדדים. חשוב לוודא לפני ביצוע ההעברה שאין עיקולים על הרכב וכי בוצע תשלום של אגרת רישוי שנתית, שכן אלה עלולים לעכב את התהליך. במקרה של עסקת טרייד אין, מומלץ לדרוש מסוכנות הרכבים לבצע את העברת הבעלות מיידית, או לחלופין לחתום על מסמך משפטי המגן על המוכר מפני תביעות והשלכות עתידיות.